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NÚMERO 1

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Updated morphological description of Asteroporpa(Asteroporpa) annulata (Euryalida: Gorgonocephalidae) from the Brazilian coast, with notes on the geographic distribution of the subgenus

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NOTA CIENTÍFICA

Efecto de la temperatura y salinidad del agua en la incubación de huevos de botete diana Sphoeroides annulatus

Autores

CORRESPONSAL

Ma. Isabel Abdo-de la Parra

abdo@ciad.mx

1

1

Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A.C, Unidad Mazatlán, Av. Sábalo Cerritos s/n, C.P. 82100 Mazatlán, Sinaloa, México

Irma E. Martínez-Rodríguez

1

1

Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A.C, Unidad Mazatlán, Av. Sábalo Cerritos s/n, C.P. 82100 Mazatlán, Sinaloa, México

Blanca González-Rodríguez

1

1

Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A.C, Unidad Mazatlán, Av. Sábalo Cerritos s/n, C.P. 82100 Mazatlán, Sinaloa, México

L. Estela Rodríguez-Ibarra

1

1

Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A.C, Unidad Mazatlán, Av. Sábalo Cerritos s/n, C.P. 82100 Mazatlán, Sinaloa, México

Neil Duncan

2

2

IRTA, Aquaculture Centre, Institut d´ Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, 43540 Saint Carles de la Rapita, Tarragona, España

Crisantema Hernández

1

1

Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A.C, Unidad Mazatlán, Av. Sábalo Cerritos s/n, C.P. 82100 Mazatlán, Sinaloa, México

Resumen

The effects of different water temperatures (22, 25, 28 and 31ºC) and salinities between 0 and 60 psu (with intervals of 5 psu) on egg incubation of the bullseye puffer (Sphoeroides annulatus) were evaluated in this study. The embryos could not develop at 22ºC and the highest hatching rate for normal larvae was observed at 28ºC. At 0, 50, 55 and 60 psu larvae were unable to develop. Highest hatching rates were obtained at 25, 30 and 35 psu. It was concluded that water temperature and salinity affects the incubation period, embryo development stage and larval survival of the bullseye puffer.

Palabras clave

Embryo development, period incubation, hatch, deformed larvae

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