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NÚMERO 1

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Evaluation of antimycobacterial activity from marine and freshwater microalgae

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Diversidad, abundancia y frecuencia de argonautas (Cephalopoda: Argonautidae), en la dieta de peces pelágicos de importancia comercial en Oaxaca, México

Effect of nitrate and irradiance on fatty acid production in microalgae cultivated for feeding larvae and broodstock conditioning in batch culture

Autores

CORRESPONSAL

Fidelina González

fgonzale@udec.cl

1

1

Departamento de Biología Celular, Facultad de Ciencias Biológicas, Universidad de Concepción, casilla 160-C, código postal 4089100, Concepción, Chile

Katia Sáez

2

2

Departamento de Estadística. Facultad de Ciencias Físicas y Matemáticas, Universidad de Concepción, casilla 160-C, Concepción, Chile

María Eliana Vega

3

3

Consultoría Ambiental en Empresa Independiente, Chile

Berenice Bizama

4

4

Subsecretaría de Pesca y Acuicultura, SUBPESCA, Dirección Zonal de Pesca y Acuicultura de la Región del Biobío y Ñuble, Tucapel 279, Concepción, Chile

José Becerra

5

5

Laboratorio de Química de Productos Naturales, Departamento de Botánica, Facultad de Ciencias Naturales y Oceanográficas, Universidad de Concepción, casilla 160-C, Concepción, Chile

Irene Lépez

6

6

Retired (Jubilada), Chile

Víctor Hernández

5

5

Laboratorio de Química de Productos Naturales, Departamento de Botánica, Facultad de Ciencias Naturales y Oceanográficas, Universidad de Concepción, casilla 160-C, Concepción, Chile

Mario Silva

5

5

Laboratorio de Química de Productos Naturales, Departamento de Botánica, Facultad de Ciencias Naturales y Oceanográficas, Universidad de Concepción, casilla 160-C, Concepción, Chile

Resumen

The aim of this study was to compare conditions for the production of high levels of PUFA, EPA and DHA in cultured microalgae for larval bivalve feeding stages. It assessed fatty acid composition by gas chromatography for Isochrysis galbana Parke (T-ISO) and 2 species of ChaetocerosC. gracilis Pantocsek and C. constrictus Gran. Species were studied in batch cultures, at the beginning of stationary growth phase with different irradiance and 2 levels of nitrogen content for Chaetoceros sp., and constant irradiance with 5 concentrations of sodium nitrate for I. galbana in an F/2 medium.Isochrysis galbana produced higher levels of linolenic acid and docosahexaenoic acid than eicosapentaenoic acid (EPA) at low N-nitrate concentrations; however, fatty acids increased notably with surplus N-nitrate, above F/2 medium content. Low irradiance and normal concentration of nitrates in the batches of Chaetoceros gracilis species produced a greater EPA content. C. constrictus, a diatom isolated from phytoplankton samples, presented higher levels of EPA and DHA at low levels of nitrogen and low irradiance.

Palabras clave

Microalgae, fatty acids, eicosapentaenoic acid

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